Windows package management?

Огромен плюс за един линукс потребител е лесното инсталиране и обновяване на програмите посредством пакетен менаджер. Да наистина е лесно. Но сега няма да говорим за това, ще говорим за друго.

Да, ще говорим за Windows. Да и в тази операционна система има нещо подобно на пакетен менаджер.

Първият софтуер който може да покрие донякъде нуждата от пакетен менаджер е Ninite.  Посещавайки сайта https://ninite.com/ имаме списък с над 80 програми. Можем да изберем от този списък необходимите ни програми (като маркираме чекбоксовете) и да създадем инсталатор/упдейтър. Сваления файл е с неудобно име, което съдържа имената на всички маркирани програми, но това е поправимо, просто го преименуваме, например „ProgramsForOffice“. Стартирайки този инсталатор/ъпдейтър (необходимо е да го стартираме  като потребител с администраторски права), той проверява за това, дали исканите програми са инсталирани и дали са с последната налична версия, ако има програма която е инсталирана но не е последна версия, то инсталатора/ъпдейтър я отбелязва за ъпдейт, а тези които не са инсталирани за инсталация. Съшия инсталатор, можем да използваме на по-късен етап за да обновим наведнъж всички инсталирани чрез него приложения.

Плюсове: лесно може да се създаде инсталатор/ъпдейтър за определен брой програми, който да бъде лесно споделен с друг и да бъде използван на различни компютри. Подходящ за инсталирането на определени програми на различни компютри, като например в магазин за компютърна и офис техника и/или компютърен сервиз.

Недостатък: почти никакъв контрол над извършените действия. Не можем да кажем на инсталатора, да не инсталира или да не ъпдейтва дадена програма от списъка. Не може да се променя динамично списъка с програмите.

Втората програма която може да ни бъде полезна е PathMyPC. Може да свалим програмата от https://patchmypc.net/download  Стартирайки програмата (необходимо е потребителя да има администраторски права) имаме удобен интерфейс в който имаме списък с програми, които можем да инсталираме/ обновяваме/ деинсталираме.

PathMyPcТози интерфейс е доста приятен и донякъде прилича на Synaptic (графичен интерфейс за apt package management system).

Това прави PathMyPc доста удобен за работа. Освен това PathMyPc разполага с 300 пакета което е доста повече от  предишната програма (около 80).

Предимство: Удобен и лесен интерфейс за инсталиране / деинсталиране и обновяване. Можем да обновим само определени програми. Има възможност за деинсталиране на програмите.

Третият софтуер който ще разгледам тук е Chocolatey. Страницата на проекта е https://chocolatey.org/. Chocolatey е конзолен инструмент. Можем да го използваме чрез стандартния command prompt или чрез powershell конзолата. Има и графичен инструмент, но той не се инсталира по подразбиране. Chocolatey се използва и при Windows сървърите (Както е известно последните версии на Windows Server имат възможност за инсталация без GUI)

Тук може да намерите списък с наличните команди, а тук списък с наличните пакети и инструкции как да инсталиране определен пакет.  Информацията е добре структурирана и доста полезна. Тук наличните пакети са над 5000.ChocolateyGUI_main_screen

Плюсовете тук са : по-голям брой пакети, възможност за работа в конзолата, възможност за добавяне на собствени пакети (ако имате своя програма, можете да я добавите в хранилищата на chocolatey и тя да стане достъпна за всички, или да е достъпна само за вас).

Недостатъците са: за незапознатия потребител, ще е трудно да работи с  конзолата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *