AI като помощник в избора на лаптоп!

Преди време за да избере човек машина, трябваше да разчита на т.нар. продавач консултанти в магазините, на близък с познания в компютрърните технологии или на себе си и необятния интермет.

Днес тази задача е много по-лесна. Ако искаме да закупим лаптоп, но се колебаем какъв да е той и дали ще ни свърши работа. Най-лесния начин е да впрегнем ИИ да свърши цялата работа за нас.

Например, може да попитаме Gemini (бившия Bard) директно, какво ни трябва. Той ще ни даде няколко предложения. Можем в последствие да допълваме нашите критерии.

Защо това е по-добре от методите които използвахме преди? Защото ИИ има достъп до цялата информация и бързо може да провери кои машини отговарят на нашите изисквания. Всичко става много по-бързо. Представете си само ако трябва да проверим параметрите на всеки един компютър и да ги сравним с това което искаме. Времето което ще ни отнеме ще бъде много. Накрая ще си изберем нещо и няма да знам дали това е оптималното.
А какво да кажем за продавач консултантите? Те отлично познават (в повечето случаи) техниката в магазина, но те отлично знаят и кои машини трябва да продадат бързо. За това винаги ще остане съмнението, че това което ни предлагат, не е точно това което търсим. Това ще е по-скоро това което те трябва да продадат.
Ако разчитаме на познат, който е запознат с новите технологии, пак трябва да вземем предвид, че той надали ще направи обстойно и огромно проучване по въпроса, той ще провери няколко десетки варианта и ще ви препоръча нещо от тях.

Ето какви бяха изискванията ми, които зададох на ИИ

Избери от серията thinkpad от моделите т последните 5 години, лаптоп който има процесор а хардуерна виртуализация, поне 16GB рам памер, с възможност за последващо увеличаване, nvme m.2 ssd, да е по-лек или около 1кг, разделителна способност поне 1920x1080 и цената да е под 1000 лв

Въпреки правописната грешка, ИИ беше достатъчно интелигентен, да разбере какви са изискванията ми и ми изведе следните 5 резултата

1. ThinkPad X1 Carbon Gen 7 (2020)
2. ThinkPad X13 Gen 1 (2020)
3. ThinkPad X1 Yoga Gen 5 (2020)
4. ThinkPad T14 Gen 1 (2020)
5. ThinkPad X280 (2018)

Всички изброени лаптопи покриват изискванията които съм задал. За нас остава само, да открием от къде да закупим тези машини

Зададох същия въпрос и на ChatGPT и неговите 5 предложения бяха:
1. Lenovo ThinkPad L14 Gen 2
2. Lenovo ThinkPad T14s Gen 2
3 Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9
4. Lenovo ThinkPad E15 Gen 2
5. Lenovo ThinkPad L13 Gen 2

3 от изброените обаче, бяха доста по-тежки и се наложи да попитам отново, като изрично да му кажа, да обърне внимание на масата на лаптопите и ето новите 5 резултата
1. Lenovo ThinkPad X1 Nano Gen 1
2. Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8
3. Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 7
4. Lenovo ThinkPad T14s Gen 2
5. Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9

Както виждаме разлините ИИ дават различни резултати, но все пак ни предоставят няколко предложения, сред които да изберем нашият лаптоп.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *